Lån av utrustning

Som fäktare hos Allez så är du aldrig tvungen att köpa egen utrustning. Du får låna så länge du vill! Vi vill inte att någon ska behöva betala mer för att fäktas än medlems- och träningsavgiften. Man behöver naturligtvis ha med sig träningskläder, gympaskor för inomhusbruk och långa träningsbyxor.

Med det sagt så kan det vara skönt att ha viss egen utrustning. Då slits det också mindre på utrustningen för de som lånar. Om man tävlar så bör man ha sin egna utrustning. Vilken utrustning som krävs när man tävlar går att läsa här.

Det går att köpa utrustning direkt från tillverkarna såsom Leon Paul, Allstar, Uhlmann, PBT, etc. Det finns även två svenska återförsäljare. Touche (http://touche.jetshopmini.se/) och Engarde (https://fencingequipment.se/).

Totalt kostar full utrustning för en nybörjare kanske 5000 kr. Men man behöver inte köpa allt på en gång, utan kan sprida det i flera steg. Ett förslag på hur man kan tänka är nedan.

Steg 1
1. Värja (ca 600-900 kr). Välj en klinga i rätt storlek för ens ålder och från de större tillverkarna allstar/uhlmann/pbt/leonpaul. Första klingan bör varken vara en sk. ”FIE-klinga” för 2000 kr eller den billigaste ”kina-klingan” för 200 kr. Alltså någon form av ”mellanklass” på klingan. Resten av värjan spelar inte så stor roll vad det är, det är klingan som oftast går sönder.

Det är rätt jobbigt för en nybörjare att montera en värja första gången. Så be att få den monterad av butiken och ha rätt handtag dvs. höger/vänster och ortopedisk/kavel. När den går sönder, be någon mer erfaren på klubben snällt om hjälp . Att kunna reparera sin värja är något som alla fäktare med tiden bör kunna, så passa på att lär dig om någon står och mekar.

Kanske även läge att köpa någon form av fodral till värjan, om man ska ha med den hem ibland. Kan vara skönt att ha en egen värja som man vet funkar och vänjer sig vid. Man kan även göra ett fodral själv av gummislang eller plaströr.

2. Sladd. Leon Paul gör bäst sladdar. Kostar ca 300 kr, men håller evighet. Bra att ha en egen sladd som man vet funkar.

3. Handske. Inte nödvändigt eftersom det finns många till låns, men skönt att ha sin egna handske som passar just din hand! Kostar runt bara ca 300 kr och håller väldigt länge. Spelar ingen roll vilken du väljer bara den är till för värja.

4. Reservdelar till värja ca 200 kr. Skruvar, kontaktsfjädrar, viktfjädrar och koppartråd. 20st skruvar och 10st fjädrar av varje sort. Om du tävlar, köp NEPS-skruvar med tillhörande skruvmejsel. Mycket enklare att skruva i snabbt. 3st koppartrådar räcker ett tag. Kanske även en extra spetstopp utifall att den åker av.

Steg 2
5. Byxor ca 1500 kr. Eftersom Allez inte har några byxor till utlåns så är det bra om du köper egna. Det är dessutom ett måste för tävlingar. Byxor ger även extra säkerhet för låren på träning om motståndarens klinga går av och blir vass. Köp byxor märka FIE och 800N. Vita strumpor ska man ha till, man kan köpa vilka man vill så länge de är långa och vita, ett tips är vita kompressionsstrumpor.

6. Underväst 800 kr och bröstskydd. Precis som byxor så finns inte underväst till låns på klubben så är det bra att köpa själv. Underväst, eller ”Plastron” som det kallas, är obligatoriskt på tävling. Bra att ha även på träning. Ska vara FIE-märkt och 800N. Finns för höger- och vänsterhänta.

Bröstskydd är obligatoriskt för kvinnor (över 12 år) och valfritt för män, men bröstskydd för kvinnor finns för lån på klubben. Det finns dock andra versioner av bröstskydd att köpa som kan vara bättre för dig. Suspensoar för män är inte dumt att ha om man tävlar, det ger lite extra skydd, men är inte obligatoriskt och många väljer att inte ha det.

Steg 3
7. Mask. 1800-3000 kr. Nästa steg är väst och mask. Just mask kan vara något skönare än väst att ha som helt egen. Finns lite olika varianter. Köp en som är till för värja. Ska vara FIE märkt och tåla 1600N. Vissa masker kan man ta loss tygmateral på. Dessa kan då vara lättare att rengöra, men de är också lite dyrare.

8. Väst. 1500 – 3000 kr. Finns lite olika varianter och storlekar. Viktigaste är att den är FIE-märkt och tål 800N. Storlekarna skiljer sig från olika tillverkare, men varje tillverkare har sina mått på sin hemsidan. Stora tillverkare kan ha specialvästar för ex. långärmade eller bredaxlade. Man kan även få dem skräddarsydda. Dyra västar är ofta ”lättvikt” och ”stretch” viket gör att de kan upplevas som lite lättare att fäktas i. Särskilt när de blir våta. Inget för nybörjaren att bry sig om dock.

9. Fäktningsskor. Egentligen behövs inga speciella skor. Inomhusskor för innebandy, pingis, osv funkar bra. Speciella fäktningsskor är ganska mycket dyrare och finns inte i vanliga butiker, vilket gör att de är lite svåra att prova ut. Däremot är det anpassade för sporten med mycket dämpning i hälen, men knappt någon dämpning i framfoten vilket ger en närmare kontakt med golvet. Om de är värt de extra pengarna eller ej är upp till var och en.